Mac Support Net

Tech Support . Service . Design . Development . Web Hosting

Οι πλημμύρες της Ταϋλάνδης πλημμυρίζουν με απληστία την αγορά σκληρών δίσκων!




Η κατάσταση είναι γνωστή εδώ και μήνες. Οι καταστροφικές πλημμύρες της Ταϋλάνδης είχαν ή έχουν  διακόψει τις εργασίες σε αρκετά εργοστάσια σκληρών δίσκων με αποτέλεσμα την σήμερον ημέρα, οι τιμές αυτών να έχουν πιάσει... κορυφή, με αύξηση του κόστους κτήσης που ξεπερνάει πολλές φορές το 150%!!!!

Έτσι, ένας ταπεινός δίσκος που προχτές κόστιζε €70, σήμερα μπορεί να κοστίζει παραπάνω από €170! Και όμως αυτό δεν είναι το χειρότερο στην κοροϊδία που υπόκειται σήμερα ο καταναλωτής...


Οι πλημμύρες αυτές καθ' εαυτές

Οι πλημμύρες είναι κάτι απόλυτα φυσιολογικό την εποχή των μουσώνων στην Ταϋλάνδη. Ξεκίνησαν από τα μέσα Ιούνη (δηλαδή πριν 7 ολόκληρους μήνες), και αν και δεν γνωρίζουμε ημερομηνίες (μόνο για ένα εργοστάσιο της WD που χτυπήθηκε τον Οκτώβρη και επανήλθε σε παραγωγή τον Νοέμβρη), μπορούμε να πούμε πως το φαινόμενο μπορεί να είναι υπαρκτό, αλλά πιθανώς όχι στον βαθμό που παρουσιάζεται!

Για όσους δε δεν πιστεύουν σε θεωρίες συνωμοσίας, θα τους υπενθυμίσουμε μια σχετικά πρόσφατη ιστορία, αυτή κάποιων κατασκευαστών μνήμης που επικαλέσθηκαν πριν κάποια χρόνια ζημιές από παρακείμενο σεισμό στα εργοστάσια τους, για να αυξήσουν κατακόρυφα τις τιμές στις μνήμες, με αποτέλεσμα να καταδικαστούν με μεγάλα πρόστιμα αργότερα.

Και πράγματι, όσο υπαρκτές και να είναι οι πλημμύρες, ας αναλογιστούμε πως:

• Τα εργοστάσια των μεγάλων κατασκευαστών δίσκων δεν είναι παραγκούπολες, ούτε φτιαγμένα από άχυρο, ούτε τοποθετημένα σε τρύπες.

• Στην Ταϋλάνδη παράγεται το 25% των δίσκων παγκοσμίως. Όχι το 100%, όχι το 50%, το ένα τέταρτο κύριοι, της παγκόσμιας παραγωγής!

• Πώς είναι δυνατόν τα ασφάλιστρα που αποδίδονται από την καταστροφή π.χ. στην WD να είναι το 1/5 με 1/6 της "εκτιμώμενης" καταστροφής;

Μπορούμε να κατανοήσουμε πως ακόμη και ένα εργοστάσιο να μπορεί να λειτουργήσει, καταστροφές σε υποδομές ή τρίτους συνεργάτες να το κρατάνε πίσω, αλλά μήπως τελικά όλα αυτά είναι δικαιολογίες και υπερβολές γιατί αυτή η πλημμύρα βολεύει φοβερά κάποιους;


Η τροφική αλυσίδα: Το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό

Μετά τις πλημμύρες, οι μεγάλοι κατασκευαστές αρχικά προειδοποίησαν για πιθανά προβλήματα στην διαθεσιμότητα δίσκων. Κανείς δεν τους πήρε στα σοβαρά, ένα φαινόμενο που περιγράφονταν αργότερα από κάποιους αναλυτές κάπως έτσι: "Όταν έγινε το Τσουνάμι στην Ιαπωνία, όλοι αντιδράσαμε υπερβολικά, οπότε με την πλημμύρα στην Ταϋλάνδη, μάλλον συνέβη το ανάποδο, και κανείς δεν αντέδρασε -αν και θα έπρεπε".

Η συνέχεια λοιπόν ήταν πιο δραματική, με συνεχείς ενημερώσεις για μια τραγική κατάσταση στην Ταϋλάνδη, για ελλείψεις μακροπρόθεσμες σε δίσκους, με σενάρια καταστροφής κ.λπ. Επαναλαμβάνω: Η Ταϋλάνδη κατέχει μόλις το 25% της παγκόσμιας παραγωγής δίσκων ενώ πραγματική ενημέρωση για το τί συμβαίνει υπάρχει (ή τουλάχιστον έχουμε βρει εμείς) για εργοστάσια της Western Digital!

Έτσι λοιπόν, η αγορά πληροφορικής άρχισε μεθοδευμένα να σπρώχνεται προς τον πανικό. Και εδώ υπάρχει το δεύτερο μεγάλο κομμάτι υποψίας:

Οι κατασκευαστές ενημέρωσαν πως θα παρέδιδαν χωρίς προβλήματα τα μεγάλα συμβόλαια και τις σταθερές τους προ-παραγγελίες στους μεγάλους κατασκευαστές-συνεργάτες τους, αφήνοντας να εννοηθεί πως οι υπόλοιποι θα πλήρωναν με κάποιο τρόπο την νύφη. Και όντως, π.χ. οι τιμές σε laptops των μαζικών κατασκευαστών δεν έχουν ανέβει! Το πρώτο "στρώμα" συνεργατών λοιπόν, δεν επηρεάστηκε ποσώς.

Το δεύτερο στρώμα, δηλαδή οι μεγάλοι εισαγωγείς εδώ και εκεί, επηρεάστηκαν σε ένα βαθμό, μικρό ή μεγάλο εξαρτώμενοι από την σχέση τους με τους κατασκευαστές δίσκων. Εκεί που όλοι πιέστηκαν δεν ήταν άλλοι από την τελευταία τρύπα του ζουρνά - τα καταστήματα λιανικής (και μαζί τους οι καταναλωτές), που πλήρωσαν το μάρμαρο της "καταστροφής", είτε γιατί οι κατασκευαστές δίσκων τιμολογούσαν πολύ πιο ακριβά στα κανάλια λιανικής, είτε γιατί οι εισαγωγείς προτίμησαν πρώτα να καλύψουν τις δικές τους ανάγκες (συναρμολογούμενα PCs) και μετά να πουλήσουν δίσκους στον υπόλοιπο λαό!!!


Προβλέψεις

Και πάμε στο επόμενο μεγάλο ερώτημα, τον χρόνο ανάκαμψης και εξομάλυνσης της κατάστασης. Αρχικά διαβάσαμε αναλυτές να αναφέρουν πως πλήρη ανάκαμψη θα είχαμε ως τα μέσα του 2012. Κάποιοι από αυτούς είναι αισιόδοξοι, π.χ. το IHS προβλέπει πως η ενίσχυση της παραγωγής σε εργοστάσια εκτός Ταϋλάνδης θα δημιουργήσει το πρώτο τετράμηνο του 2012 υπερπροσφορά και κάθετη πτώση τιμών. Άλλοι αναλυτές πάλι προβλέπουν πως όλο το 2012 θα υπάρχει πρόβλημα και ανωμαλία στην αγορά! Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πόσα από τα γραφόμενα αυτά είναι πραγματικά. Μπορούμε σίγουρα όμως να νιώθουμε υποψιασμένοι και απορημένοι...


The Intel incident

Καθώς οι σκληροί δίσκοι αποτελούν ένα αναπόσπαστο κομμάτι των περισσότερων σημερινών υπολογιστών, η αύξηση των τιμών και η έλλειψη τους, προκαλεί προβλήματα σε όλη την βιομηχανία, ή τουλάχιστον αυτό υποστήριξε η Intel σε press conference του CEO της, αναφέροντας πως οι επενδυτές θα πρέπει να αναμένουν πτώση στις προβλέψεις κερδοφορίας της εταιρείας. Τόσο η AMD όσο και η NVidia πάντως δεν δείχνουν να συμφωνούν, με την πρώτη ειδικά να διαψεύδει αντίστοιχη πρόβλεψη μέσω τους δικού της CEO. Μήπως για κάποιους η κατάσταση αυτή βόλεψε ως δεκανίκι για να δικαιολογηθεί η δική τους πτώση μεριδίου στην αγορά;


Μπορούν οι πλημμύρες να αποτελέσουν τη απαρχή την παντοκρατορίας των Solid State Drives;

Η αλήθεια είναι πως οι τιμές των SSDs είναι πλέον πολύ κοντά στο να χαρακτηριστούν υποφερτές. Ή τουλάχιστον έτσι δείχνουν σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, αφού τα 128 GB ενός "γρήγορου" SSD κοστίζουν σήμερα όσο ένας δίσκος 1,5 - 2 TB. Φυσικά υπάρχουν αγορές όπου τα SSD έχουν μεγαλύτερη διείσδυση, όπως τα φορητά μηχανήματα, όπου ζητούμενο δεν είναι η χωρητικότητα αλλά η υψηλή απόδοση.

Μπορεί σήμερα να μην δείχνουν τα SSDs ικανά να αναπληρώσουν το κενό στην αγορά των σκληρών δίσκων, αλλά σίγουρα αυτή τη στιγμή κερδίζουν έδαφος, και όσο οι τιμές των σκληρών δίσκων παραμένουν υψηλές, τόσο δίνουν χρόνο στην αγορά στο να μπει στον πειρασμό να δοκιμάσει την νέα τεχνολογία..


Το κερασάκι στην τούρτα: Δεκεμβριανές μειώσεις εγγυήσεων σε Western Digital και Seagate

Και σαν να μην έφταναν όλα τα στραβά και ανάποδα που ταλαιπωρούν τον καημένο χρήστη, ξαφνικά η WD ρίχνει τις εγγυήσεις σε όλο το εύρος των προϊόντων της, ενώ (ύποπτα) αμέσως ακολούθησε και η Seagate, με τραγικές μειώσεις εγγύησης σε πολλά (πρώην) φθηνά μοντέλα - μειώσεις από 3 χρόνια σε 1 χρόνο, αρχής γενομένης της 30ης Δεκεμβρίου! Δεν θα σταθώ στο ότι η κίνηση αυτή των δύο εταιρειών έχει μυρωδιά lobbying -ελπίζω μόνο το θέμα να μην περάσει στα ψιλά. Εκείνο που με λυπεί είναι πως σε μια εποχή που ο καταναλωτής θα πρέπει να πληρώσει διπλάσια και βάλε για το ίδιο προϊόν, η κατασκευάστρια εταιρεία του, ρίχνει την χαριστική βολή  μειώνοντας την εγγύηση αυτού, δηλαδή πληρώνουμε περισσότερα για να έχουμε λιγότερα!


Επίλογος

Προσωπικά θεωρώ πως η όλη κατάσταση αποτελεί 100% υπαιτιότητα των δύο μεγάλων κατασκευαστών δίσκων, Seagate και WD, γιατί είτε άθελα είτε ηθελημένα, αυτοί δημιούργησαν τόσο την έλλειψη λόγω διαχείρισης εργοστασίων, όσο και γιατί έσπειραν έναν πανικό που πλέον είναι δύσκολο να ελεγχθεί. Επιπρόσθετα δείχνουν να μην έχουν καμία ευαισθησία για τον τελικό καταναλωτή, μειώνοντας συντονισμένα σε μια τόσο δύσκολη εποχή τις εγγυήσεις των προϊόντων τους.

Το ότι οι μαγνητικοί δίσκοι και κατ' επέκταση οι κατασκευαστές τους, αποτελούν τον επόμενο δεινόσαυρο της πληροφορικής, το γνωρίζουμε όλοι. Αν όμως συνεχίσουν να δημιουργούν πρόβλημα στην αγορά με τον τρόπο που λειτουργούν, τότε ο μετεωρίτης που θα τις αφανίσει δια παντός, ίσως δεν αργήσει τόσο πολύ να πέσει -αν δεν έχει πέσει ήδη...


Πηγή: http://oem.gr/main/index.php/apothikeutika-mesa/4627-plimires-tis-taylandis-plimirizoun-me-aplistia-tin-agora-skliron-diskon